Language:

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Νέα / Ανακοινώσεις

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ για την απώλεια του Καθ. Δημ. Καλπαξή

uth logo 11

Η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή μετά από τετράμηνη νοσηλεία ο καθηγητής Βιοχημείας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Καλπαξής προκάλεσε βαθειά λύπη σ' εμάς τους συναδέλφους του στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Π.Θ. Υπήρξε διακεκριμένος επιστήμονας, σπάνιας ηθικής υπόστασης και με πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο κυρίως πάνω στη δομή και λειτουργία της πρωτεϊνοσυνθετικής μηχανής και στον μηχανισμό δράσης αντιβιοτικών νέας γενιάς.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Μούλκι Κορινθίας το 1951. Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το 1981 αναγορεύθηκε διδάκτορας Βιοχημείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως Λέκτορας, Επίκ. Καθηγητής, Αναπλ. Καθηγητής και μέχρι προσφάτως ως Καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Π.Π και διετέλεσε αντιπρύτανης στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της έρευνας (2010-2014). Υπήρξε κριτής άρθρων και μέλος της εκδοτικής επιτροπής σημαντικών επιστημονικών περιοδικών. Επίσης διετέλεσε κριτής ερευνητικών προτάσεων σε Ελληνικούς και Διεθνείς φορείς χρηματοδότησης της έρευνας και μέλος 6 Ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.

Όσοι από εμάς είχαν την χαρά να συνεργασθούν μαζί του εμπιστεύτηκαν την βαθειά του γνώση, την επιστημονική του διαίσθηση και εκτίμησαν τον ακέραιο και ευχάριστο χαρακτήρα του.

Το τμήμα μας επανειλημμένα επικαλέσθηκε την ορθή κρίση του εκλιπόντος και θα μας λείψει στο μέλλον.

Ο χώρος της Βιοχημείας στην Ελλάδα έχασε ένα πολύτιμο μέλος της. Στον φίλο, συνάδελφο και συνεργάτη Δημήτρη Καλπαξή απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό και στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 

Για το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Π.Θ.


   

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Δημήτριος Κουρέτας είναι ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν την προγούμενη εβδομάδα να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά.

Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές από διάφορες χώρες. Τους υποψήφιους τους πρότειναν Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών. Τον Ελληνα υποψήφιο πρότεινε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο Βιoλογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ο κύριος Κουρέτας είναι Kαθηγητής και Διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα και έχει διακριθεί πολλές φορές για τη δημιουργία μιας πρότυπης εργαστηριακής ερευνητικής μονάδας στην Ευρώπη.

Το Iνστιτούτο τροφής Arrell βραβεύει κάθε χρόνο δύο επιστήμονες σε αναγνώριση της παγκόσμιας ερευνητικής συμβολής τους στα πεδία της διατροφικής καινοτομίας και βελτίωσης της υγείας με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Το βραβείο είναι ύψους 100.000 Καναδικών δολαρίων. Ο καθηγητής κύριος Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν πολλές φορές αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την επιστημονική τους ερευνα όσο και για την επιχειρηματική της υλοποίηση.

Με χρηματοδότηση από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κουρέτα διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό την διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απώτερο σκοπό την δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με σαφή ισχυρισμό βελτίωσης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Η δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το αιγορόβειο τυρόγαλα, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου εξοπλισμού μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο αίμα αποτελούν δύο από τις πολλές καινοτομίες του εργαστηρίου του κυρίου Κουρέτα και είναι προτεινόμενες για το διεθνές βραβείο του Arrell Food Institute.

Η πρόταση  της συγκεκριμένης υποψηφιότητας του καθηγητή Κουρέτα έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε αναγνώριση της εξαιρετικής του επιστημονικής έρευνας, της ακούραστης προσπάθειας του να προάγει την επιστημονική και δημόσια αντίληψη σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και την παραγωγή και κατανάλωση φαγητού και της αφοσίωσης του στο να αξιοποιεί τα επιτεύγματα του με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλείφει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα.

   

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ HELMEPA

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος –HELMEPA, τιμώντας τους αείμνηστους Γιώργο Π. Λιβανό, Ιδρυτή της, Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλο, Επίτιμο Πρόεδρο της, και Σταύρο Νταϊφά, Ιδρυτικό της Μέλος, προκηρύσσει τρεις Υποτροφίες,ύψους €15.000η κάθε μία, για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδουMasters, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ακόλουθους κλάδους:

  • Ναυτιλιακές σπουδές,στη μνήμη του Γιώργου Π. Λιβανού. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών.
  • Περιβαλλοντικές επιστήμες, στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους/νέες, που έχουν υπάρξει μέλη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «ΠαιδικήHELMEPA» και «Ναυτίλοι».
  • Ναυπηγική - Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία,στη μνήμη του Σταύρου Νταϊφά. Η Υποτροφία είναι ευγενική χορηγία της κόρης του, κας Ειρήνης Νταϊφά, Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου τηςHELMEPA.

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή και είναι κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των αποφοίτων της σειράς τους, για την οποία θα πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. 15ος/ηαπό 56), καθώς και η οικονομική τους κατάσταση. 

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι ο/η υποψήφιος/α να προσκομίσει:

1) βεβαίωση αποδοχής από το Πανεπιστήμιο, αναφέροντας το κόστος των διδάκτρων

2) πτυχίο ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών και συγκεκριμένα:

      Αγγλικά:                 Proficiency of Cambridge ή Michigan ήTOEFLή IELTS
      Γαλλικά:                 Superieur III ήSorbonne II
      Γερμανικά:             Mittelstufe III
      Ιταλικά/ Ισπανικά:   Superiore

3) συστατικές επιστολές δύο Καθηγητών του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε

4) αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους

5)για τους άρρενες υποψηφίους, το πιστοποιητικό εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας     λόγω σπουδών

6)βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 8ηΙουνίου 2018 στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη της συγκεκριμένης Υποτροφίας για την οποία υποβάλλονται.

   

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΙΚΥ ΣΕ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ

700 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας»- 2ος  Κύκλοςκαι σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος (Απόφαση 38060/Ζ1/06.03.2018, ΦΕΚ 876/τ.Β’/13.03.2018,όπως εκάστοτε ισχύει), προκηρύσσει 700 θέσεις υποτροφιών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) ετών, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην ΕλλάδαΤο πρόγραμμα απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες, των οποίων η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή έχει οριστεί μετά την 01/01/2016, στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς:

¾            Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού,

¾            Επιστήμες Ζωής

¾            Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή έως τις 17/4/2018 και στην συνέχεια έως 24/4/2018, φάκελο υποψηφιότητας (αίτηση σε έντυπη μορφή και σχετικά δικαιολογητικά).

Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στον υπερσύνδεσμο του ΙΚΥ:

https://www.iky.gr/el/upotrofies-gr/didaktoriko/espa-2014/espa-2014-0-18-2-kiklos

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, πριν προβούν στην υποβολή αίτησης, να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις παρεχόμενες πληροφορίες κυρίως την «Επικαιροποιημένη Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων – υποψηφιοτήτων» καθώς και τις «Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις».

Περαιτέρω πληροφορίες  και διευκρινήσεις παρέχονται  από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ - Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία) στα τηλέφωνα 210-3726394, 210-3726355 και 210-3726357 καθώς και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ

Κυριάκος Αθανασίου

Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

   
   

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠ/ΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ-ΚΙΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Tsinghua University, διοργανώνειτον Ιούλιο του 2018 ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Πεκίνο της Κίνας για ενδιαφερόμενους φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ταξίδι, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις στην αγγλική γλώσσα στους τομείς για τους οποίους είναι διάσημο το ερευνητικό πανεπιστήμιοTsinghua, όπως Πληροφορική, Τεχνολογία και Φυσικές Επιστήμες, και αποσκοπεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μας.

Η Κίνα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη και προοδευτική χώρα και αποτελεί ένανεξαιρετικά σημαντικό προορισμό από πολλές απόψεις. Η παράδοσή της είναι γνωστή και ηιστορία της έχει διάρκεια περισσότερο από 3000 χρόνια. Περισσότερο σημαντικό για τοπανεπιστήμιό μας είναι ότι η Κίνα είναι σήμερα ανεπτυγμένη και στον ακαδημαϊκό τομέα, ενώσε συγκεκριμένους ερευνητικούς τομείς τείνει να γίνει ηγέτιδα δύναμη. Τέλος, η οικονομική τηςπρόοδος και φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα όπως το One Belt One Road Initiative θέτουν τη βάση για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας και σύσφιξη τωνσχέσεων μεταξύ τους.


Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες με 8 διανυκτερεύσεις, και εκτόςαπό τις διαλέξεις θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε τεχνολογικές εταιρείες που έχουν έδρα στο Πεκίνο και εκδρομές σε σημαντικούς προορισμούς της Κίνας. Το κόστος για τη συμμετοχή στο ταξίδι υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 1000 και 1200 ευρώ, ενώ η διεξαγωγή του θα γίνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.
Το ταξίδι απευθύνεται στα τεχνικά και επιστημονικά τμήματα του πανεπιστημίου, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις:

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Τμήμα Πληροφορικής
Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών


Ακολουθεί η φόρμα δήλωσης συμμετοχής για το ταξίδι, την οποία παρακαλούμεσυμπληρώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και μόνο εφόσον είστε σίγουροι ότι θαμπορείτε να συμμετάσχετε σ' αυτό. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι θα χρειαστούμε επίσημη καιονομαστική πρόσκληση των συμμετεχόντων από το πανεπιστήμιο Tsinghua για την έκδοση τηςβίζας, συνεπώς η αρχική σύσταση της αποστολής θα είναι και οριστική. Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να καταθέσουν μια προκαταβολή για το κόστος του ταξιδιού,ενώ θα υπάρξουν δόσεις για τα υπόλοιπα χρήματα. Φόρμα δήλωσης συμμετοχής: https://goo.gl/forms/Y6WMSNtI9LmtgXo22

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Παπανικολάου, Κυριακή Χιονά, Δημήτριος Παρασχάς
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Στοιχεία επικοινωνίας:

Θανάσης Παπανικολάου: 6933358797 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. / fb.com/At.Papanikolaou
Κυριακή Χιονά: 6987577623 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. / fb.com/ChionaKiki

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Σχετικά με το δικτυακό τόπο:
-------------------------------------------------
Υπεύθυνοι Ιστοσελίδας: Καθ. Κ. Ματθιόπουλος
Επιμέλεια: Αναστασία Παπαδοπούλου - Διοικητική Υπάλληλος Π.Θ.

Ανάπτυξη - Επέκταση: itbiz
Τελευταία επέκταση: Σεπτέβριος 2010

Στατιστικα

Μέλη : 3
Περιεχόμενο : 304
Σύνδεσμοι : 71
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2503242
Έχουμε 85 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εικονες

ad3.jpg
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
escort ankara porno izle sikiş ukash